mierea de albine

Thank you! show some love!
Loading...

am avut de facut un studiu despre mierea de albine si in urma lui am ramas si cu un numar foarte mare de informatii utile. asadar cei carora le place mierea cat si cei care vor sa o consume si vor sa stie ce consuma vor afla cam tot ceea ce trebuie sa stie despre acest subiect.

bee
Mierea de albine

Cum stim daca e adevarata sau falsa?

Mierea de calitate cristalizează, iar cea falsă nu!
Consumul regulat de miere de albine este foarte sanatos.

Dl Prof Vasile Andritoiu, apiterapeut, ne invata cum trebuie aleasă şi consumată mierea.

“Din păcate, există multe metode de falsificare a mierilor. În afară de hrănirea familiilor de albine cu melasă, ce-a mai grosieră metodă este aceea de a fierbe zahăr în infuzia unor plante, pînă cînd fiertura este adusă la consistenţa mierii.

O falsificare destul de uzitată este hrănirea masivă a albinelor cu sirop de zahăr în diverse concentraţii. De aceea, în borcanele îmbietoare de pe tarabele pieţelor, poate fi miere veritabilă ori falsă.

Cumpărătorul trebuie să ştie măcar atît: mierile false nu zaharisesc, în timp ce toate mierile veritabile cristalizează (în afară de mierea de mană!).

În unele cazuri, cumpărătorul este îmbiat cu miere de fenicul ori de zmeur cînd cere miere de salcîm (culorile lor sînt apropiate), iar mierea de floarea-soarelui poate “trece” drept miere polifloră (cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic)”.

Prin fierbere, mierea îşi pierde proprietăţile terapeutice.

Dacă vă cumpăraţi o miere cristalizată – acest aspect oferindu-vă garanţia că mierea este veritabilă – şi doriţi să o mîncaţi în stare lichidă sau să o folosiţi ca îndulcitor în diferite ceaiuri, dl Andriţoiu recomandă ca lichefierea să se facă la temperaturi care să nu depăşească maxim 40?C: “Să nu uităm că, mierea este produsă la temperaturi care nu depăşesc 35-37 grade C în interiorul stupului. Mierea nu este termostabilă, iar temperaturile înalte distrug o multitudine de principii vitalizante. Cînd temperatura de lichefiere depăşeşte 90?C, mierea este redusă la valoarea unui… zahăr lichid”.Mierea lichidă pe timp de iarnă nu are nici o valoare. Ştie oricine că în pieţe, pe tarabe, nu apare decît miere lichidă.

Aceasta, spune dl Andriţoiu, ori este falsă, ori este bine fiartă. Nefericită este şi “superstiţia” cumpărătorului, că mierea cristalizată ar fi contrafăcută. De fapt, lucrurile stau exact invers! “Stuparul ştie că lumea nu ştie şi, pentru a-şi vinde marfa, încălzeşte mierea la peste 90?C şi această nicicînd nu va mai zaharisi. Dar nici nu va mai fi folositoare mai mult decît zahărul! Să nu se uite încă un amănunt: dacă mierea ar fi lichefiată la 40?C – temperatura acceptabilă – îndeosebi în zilele reci din pieţe ea ar cristaliza din nou”. Dar nici magazinele Apicola nu oferă miere zaharisită. Deşi au un personal relativ calificat, greutatea cu care se manipulează o astfel de miere (ambalarea în recipientul cumpărătorului), face ca mierea să fie supusă temperaturi care o degradează.

Mai mult, spune dl Andriţoiu, soarele care “bate” pe tarabele pieţelor scade valoarea terapeutică a mierii, aceasta fiind fotosensibilă. Mierea este produsă în întunericul stupului şi dacă am face acestuia un perete de sticlă, albinele l-ar opaciza imediat cu propolis. Ştiu ele ce ştiu! De aceea, este bine ca mierea să fie expusă în ambalaje opace.Mierea terapeutică o găsiţi doar în stupine staţionare. Aşa că, mierea terapeutică nu se cumpără nici din magazine şi nici din pieţe, ci direct de la apicultor. “Preferaţi mierea din stupinele staţionare, departe de sursele poluante. Aceasta are o calitate superioară şi datorită faptului că este bine maturată (coaptă), deci are un plus de enzime faţă de mierea recoltată din stupinele plecate “în pastoral”. De multe ori, grăbiţi să ajungă la altă sursă meliferă, apicultorii nu mai aşteaptă ca albinele să matureze şi să căpăcească mierea. Extrag o miere mult prea lichidă şi care, pentru a nu fermenta, este “uscată” în butoaie de tablă, la soare. Eliminîndu-se surplusul de apă, mierea poate ajunge la consistenţa celei maturate natural. O astfel de miere nu va mai conţine cantitatea normală de principii active, iar zahărul nu mai este invertit în monozaharide direct asimilabile decît parţial”, spune dl Andriţoiu.

MIEREA DE SALCAM

Acest sortiment de miere este preferat in special de copii pentru ca are un gust dulce si nu are o aroma atat de puternica ca alte sortimente.

Mierea de salcim face parte din sortul de calitate superioara.

Culoarea mierii de salcim:
imediat dupa recoltare este transparenta, culoarea ei va depinde de fagurii in care a fost facuta: astfel, mierea de salcim poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis. Este usor de recunoscut dupa culoarea sa alb-galbuie, deosebit de frumoasa, luminoasa si transparenta.

Mierea de salcim are un gust placut, dulce, este viscoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cind este proaspata. Mierea de salcim nu cristalizeaza decit dupa 1,5-2 ani, dar nici atunci nu in totalitate.

Mirosul mierii de salcam este specific. Trebuie totusi retinut ca un miros pronuntat de salcam este semnul ca mierea a fost falsificata prin introducerea unei infuzii de flori de salcam. Mirosul sau subtil, putin persistent, denota acelasi gust rafinat si elegant, usor, de floare de salcam.

INDICATII TERAPEUTICE
– calmant al tusei
– antiseptic
– tratamentul asteniei
– tratamentul nevrozelor
– tratarea insomniilor si calmarea sistemului nervos (in amestec cu lapte sau ceai –pentru copii, sau cu whisky –pentru adulti)
– administrarea sa este recomandata copiilor bolnavi, poate fi utilizata chiar pentru a determina recapatarea apetitului animalelor bolnave ,pentru ca, continutul important in zahar al mierii ( glucoza si fructoza) este direct absorbit in sange.

MIEREA POLIFLORA

Este o miere cu aspect limpede, cu nuante de chihlimbar.
Parfumul deosebit denota un buchet nuantat de arome, bine echilibrat, care scoate in evidenta multitudinea de flori care il compun.

Ea este recomandata in alimentatia copiilor, adolescentilor si a varstnicilor.

INDICATII TERAPEUTICE
– calitati antiseptice si sedative
– este recomandata in special celor care au probleme cardiace si hipotensivilor
– ajuta la vindecarea rapida a ranilor si arsurilor
– are efect antibacterial si poate fi aplicata pe ranile provocate de arsuri
– ranile bandajate imediat cu miere se vindeca usor , fara infectii si cu mai putine cicatrici decat in cazul altor tratamente.

MIEREA DE TEI

Este o miere cu puternica aroma de tei, cu reflexe luminoase galbene – portocalii. Este fluida si are un gust proaspat, pronuntat.

INDICATII TERAPEUTICE
– are proprietati anti-microbiale si anti-inflamatorii
– este utilizata in tratarea crampelor si a bolilor renale
– foarte frecvent in tratarea guturaiului si a racelii, a tusei si a iritatiilor gatului, pentru ca dizolva mucus-ul si curata gatul
– recomandata ca fiind un remediu impotriva oboselii, stresului si un calmant al sistemului nervos.

MIEREA DE MANA

Este apreciata datorita actiunii terapeutice pe care o are: antiseptica, antiinflamatoare, diuretica. Este bogata in substante minerale ( calciu, magneziu ) si nu contine polen, recomandandu-se persoanelor alergice la polen.

Mierea de mana este foarte bogata in proteine , aminoacizi si minerale (de cinci ori mai bogata decat orice alta varietate), de aceea este indicata consumarea acesteia mai ales de catre copii, persoanele anemice, cele aflate in convalescenta.

Ea contine minerale ( calciu, magneziu) si ceea ce este cel mai imortant si o deosebeste de restul sortimentelor este faptul ca NU CONTINE POLEN, de aceea se indica persoanelor care sunt alergice la polen. Pentru ca are proprietati energizante si revitalizante este recomandata sportivilor si oamenilor activi.

MIEREA DE ZMEURA

Are o aroma discreta de zmeura, culoare galbena, cu usoara nuanta verzuie, rosietica sau maronie. Parfumul este proaspat, gustul placut si dulce.

INDICATII TERAPEUTICE
Se recomanda pentru indulcirea ceaiurilor folosite ca remediu in stari gripale, tuse si raceala.

MIEREA DE CIMBRISOR

Este un sortiment de miere foarte aromat datorita buchetului floral pe care il are, culoarea sa este aurie, deschisa.

INDICATII TERAPEUTICE
Cimbrisorul activeaza circulatia, este tonic si usor afrodisiac, antiseptic, diuretic si expectorant.

Mierea este un aliment cu proprietăţi specifice, este foarte cunoscută şi foarte des folosită având importante efecte terapautice.

De exemplu mierea de salcâm, imediat după recoltare este transparentă, culoarea ei va depinde de fagurii în care a fost făcută: astfel, mierea de salcâm poate avea nuanţe de la incolor la galben pai sau galben deschis. Mierea de salcâm are un gust plăcut, dulce, este vâscoasă şi fluidă şi nu prezintă semne de cristalizare când este proaspătă. Mierea de salcâm nu cristalizează decât după 1,5-2 ani, dar nici atunci nu în totalitate.
Mirosul mierii de salcâm este specific. Trebuie totuşi reţinut că un miros pronunţat de salcâm este semnul că mierea a fost falsificată prin introducerea unei infuzii de flori de salcâm.
Miere de salcâm are efect de calmare a tusei, antiseptic, în tratamentul asteniei şi în tratamentul nevrozelor.

Mierea de salcâm galben japonez este antihemoragică micşorând timpul de coagulare si reglează menstruaţia. Ea influentează de asemenea funcţiile digestive.

Mierea de tei – este o miere cu puternică aromă de tei, cu reflexe luminoase galbene – portocalii. Este fluidă, iar la gust are un parfum proaspăt. Mierea de tei este calmantă şi sedativă.

Mierea polifloră – este o miere cu aspect limpede, cu nuanţe de chihlimbar. Mirosul foarte expresiv denotă un buchet nuanţat de arome, bine echilibrat, care scoate în evidenţă multitudinea de flori care îl compun.

Mierea de castan decongestionează ficatul şi prostata, favorizând circulaţia sanguină; mierea de măr este tonică şi antidiareică; cea de păpădie este depurativă şi uşor laxativă.

Mierea de rapiţă este indicată în tratamentul local al ulcerelor varicoase; mierea de mure este tonică şi antidiareică; mierea de cimbrişor este antiseptică şi afrodisiacă.

Mierea este un aliment foarte sănătos. Ea se poate consuma ca atare, sau ca adaos la ceai, lapte, alte băuturi, sub formă de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prăjituri perfect tolerabile, care, după opinia nutriţioniştilor, pot înlocui prăjiturile obişnuite, care sunt în general stimulatoare ale aciditătii.
Asupra aparatului cardiovascular mierea are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sânge, ajutând în acelaşi timp şi la optimizarea funcţionării cordului. Lăptişorul de matcă în amestec cu mierea are funcţii vasodilatatoare.

Omul modern tinde tot mai mult sa prefere substantele naturale care ajuta la fortificarea organismului. Printre acestea un rol considerabil il indeplinesc mierea si celelalte produse apicole: polenul, laptisorul de matca , propolisul , care singure sau in combinatie cu vitamine si alte ierburi aromatice sunt menite sa vina in sprijinul celor care sunt atenti cu propria lor sanatate.

Mierea este un aliment usor de digerat. Ea este o mixtura de glucoza si fructoza intr-o maniera care nu necesita alte transformari ,pentru ca ea poate fi asimilata direct de organism.

Mierea este o sursa de energie si vitalitate pentru organismul uman , datorita componentelor sale:

– 100 gr de miere contine 17,2% apa, 0,4-0,8% proteine, 81,3% zaharoza, 3,21% vitamine, minerale si substante antibacteriale;
– 1 kg de miere este egal cu 3.150 de calorii si are aceeasi valoare nutritionala ca si 50 de oua, sau 7 kg de morcovi, sau 14 kg de cartofi, sau 6 litri de lapte, sau 20 de banane, sau 30 de portocale .

Datorita mineralelor pe care le contine, calciu si magneziu, este considerata un eficient tratament in combaterea anemiei. Mierea consumata chiar si in cantitati mici poate preveni si redresa deficientele cauzate de stres sau de o alimentatie dezechilibrata.
De asemenea este cunoscut faptul ca mierea ajuta la digestie si este utilizata ca un antidot impotriva constipatiei.

Mierea este, datorita compozitiei sale, un agent antimicrobial.

Mierea este, de asemenea, o excelenta sursa de energie pre-efort sporind rezistenta atletica si ajutand la recuperarea musculaturii atletilor dupa cursa sau eforturi prelungite.

Mierea difera la gust si culoare in functie de speciile florale vizitate de albine.
Consistenta mierii: ea are aspectul unei substante groase, semitransparente, semilichida, care treptat cristalizeaza.
Mierea care contine mai multa fructoza (cu peste 20% mai multa decat glucoza) este lichida, iar mierea care contine in cantitati aprox. egale fructoza si glucoza cristalizeaza mai repede.

Mierea este un produs natural, compus din glucoza, fructoza, zaharoza, dextrina, apa, un aliment antioxidant care contine si alte elemente nutritionale : albumine , grasimi esentiale , vitamine (B1- in cantitate de pana la 0,1 mg / kg de miere, B2-pana la 1,8 mg / kg de miere, B3 – pana la 2 mg / kg de miere, B5 – pana la 1,5 mg / kg de miere, B6- pana la 6 mg / kg de miere, vitamina C se gaseste in cantitate de 40-60 mg / kg de miere, vitamina K care ajuta la coagularea sangelui si betacaroten), minerale (calciu, magneziu – 20 mg / kg, bor – ajuta la sintetizarea vitaminei C, fier-2 mg / kg de miere , stimulator al functiei sangvine a maduvei si al functiilor sistemului nervos, potasiu, fosfor, sodiu, etc.) si flavonoide. Acesta este motivul pentru care mierea este o componenta valoroasa a nutritiei atat pentru tineri cat si pentru persoanele in varsta.

CONDITII DE PASTRARE: In general, mierea se pastreaza la temperatura camerei ( +18-25 C°). Daca ea cristalizeaza, se introduce pur si simplu intr-un vas cu apa calda si se tine pana cand cristalele se dizolva, dar cu atentie pentru a nu ajunge sa fiarba sau sa se supraincalzeasca.”

Mierea este contraindicata la copii mici. In nici un caz nu se va da copiior sub 1 an. Asa cum au spus si fetele, poate duce la BOTULISM.

Botulismul este o boală paralitică ameninţătoare pentru viaţă produsă de neurotoxina elaborată de Clostridium botulinum; se poate produce prin intoxicaţie cu alimente cu toxină botulinică preformată, ca botulism al plăgilor, sau ca botulism al copiilor, existând la nivelul tractului gastro-intestinal.

Comments are closed.