Protestul romanilor. Sau altfel spus: “Hai sa dam vina pe altii!”

Thank you! show some love!
Loading...

Probabil ati observat, la fel ca si mine, ca in zilele trecute (mai exact 17,18 si 19 Ianuarie) a avut loc asa numitul “Protest al soferilor”. Ce efect trebuia sa aiba acesta? Nimic mai simplu: scadera preturilor la carburanti. Vre-un rezultat? Inca nu. Va fi vre-unul in viitor? Poate, dar slabe sanse. Si apare intrebarea “de ce?”. De ce nu are vre-un rezultat acest protest? Pai e foarte simplu si logic: protestul avea initial doua forme.

Primul era acela de a nu se folosi nici un serviciu si in special de a nu se alimenta in acele trei zile din nici o benzinarie din tara. Greseala facuta de romani a fost a ceea de a lua cu asalt benzinariile cu o zi inainte si cu o zi dupa acest protest pentru a-si face plinul. In concluzie, in zilele de 16 si 20 ianuarie s-au inregistrat incasari cat pentru cele trei zile in care a avut loc protestul. Rezultatul: ZERO. Si in plus, cei care au avut nevoie de carburant au mers si au alimentat in voie fara sa tina cont de protest. Si partea culmea e ca in unele benzinarii au fost incasari mai mari ca de obicei. Au mai fost si cativa care au crezut ca sunt “smecheri” (cu dublu sm) si au mers la benzinarii cu punga de maruntis sa alimenteze de sume mari. Ce au castigat? Absolut nimic. Banul e tot ban, asa ca au platit aceeasi suma chiar daca era maruntis in loc de bancnote. Ce au pierdut?  Timpul. Casierul respectiv isi petrecea oricum ziua acolo la maunca, in schimb acel client a trebuit sa stea langa el pana a numarat toti banii. Rezultatul: din nou ZERO.

A doua forma de protest se afla inca in plina desfasurare (cel putin teoretic). Aceasta reprezinta falimentarea unei companii petroliere (si din cate am inteles a fost aleasa compania Petrom membra al OMV Group). Compania respectiva nu va putea fi falimentata. Nu poti falimenta la nivel national o companie de talie continentala. OMV acopera aproape toata Europa, asa ca: No chance! Dar sa presupunem prin absurd ca romanii ar reusi sa falimenteze compania. Pe piata petroliera exista concurenta, cea mai mare la noi in tara fiind intre OMV Petrom Group si Rompetrol. Acestia sunt nevoiti in mod continuu sa-si atraga clientii cumva. Asta se face prin promotii, premii, si normal, reduceri la carburant. Daca am elimina compania OMV Petrom Group, asta ar insemna o crestere substantiala la ceilalti furnizori si normal, si la Rompetrol, ceea ce inseamna ca Rompetrol va detine monopolul pe piata petroliera in Romanaia. Atunci, compania respectiva va avea control asupra pretului carburantului, fara ca sa fie nevoiti sa-si mai atraga clientii prin reduceri sau promotii. Clientii ar fi obligati sa se foloseasca de serviciile lor, neavand alta varianta. Rezultatul: inca o data ZERO.

Concluzia? Aceste proteste sunt inutile, deoarece nu duc la nici un rezultat.

Solutia? Inca nu exista. Chiar daca am trece toti pe masini elecrice, in cateva luni, se va dubla, sau poate chiar tripla pretul la energie electrica. Panouri solare? Nu produc suficient curent electric pentru masinile cu gabarit mare.

Alte solutii? Eu nu am gasit. Daca stiti voi, va rog sa ma anuntati si pe mine. Si eu sunt unul dintre soferii nefericiti care se plange de preturile prea mari, dar nu vad nici o rezolvare momentan.

Comments on: "Protestul romanilor. Sau altfel spus: “Hai sa dam vina pe altii!”" (5)

 1. in opinia mea..tot scandalul acesta nu va rezolva nimic iar pretul la carburant tot va creste…ca de fiecare data…
  pardon…a crescut deja..si va creste in continuare..sunt sigura :)

 2. Nu sunt de acord cu mai multe lucruri din ce ai scris mai sus, dar iti respect opinia.
  Mai ales la faza cu falimentatul Petromului, ideea e ca oamenii aia din companie nu vor sta cu mainile in san se uite cum se duce compania de rapa, asadar, vor scadea preturile – rezultatul 1.
  In legatura cu diferitele forme de protest..in principiu prea multe forme de protest nu exista la aceasta problema, asa ca din disperare, fac si oamenii de rand ce pot pentru a fi luati in seama ( pentru ca asta conteaza pana la urma, sa fie mediatizata nemultumirea populatiei si nu neaparat scaderea consumului de carburant si plata cu monede – ca vezi doamne aia sunt altfel de bani ), ceea ce este mult mai bine decat a sta cu mainile in san si a nu face nimic, pentru ca asa sigur nu o sa obtii nici un rezultat. Numai bine.

  PS: Ideea cu masinile electrice e nerealista in momentul de fata, pretul mediu unei masini cu motorizare electrica fiind in momentul de fata de circa 30000 euro, asadar nu cateva luni, ci poate cativa ani.

  • intr-adevar o companie nu poate sa stea cu mainile in san si sa se uite cum se duce de rapa.eu aici prezentam doar ideea de baza a ceea ce acesti protestatari voiau sa rezolve. si dupa cum am auzit in foarte multe locuri, tineau clar si tare ca vor sa FALIMENTEZE firma Petrom, lucru ce nu se poate face asa usor cum cred majoritatea. da, stiu ca e o problema pretul ridicat al carburantului dar cu ceea ce au facut ei nu au rezolvat absolut nimic. in schimb din anumite surse am aflat ca saptamana asta are loc boicotul statiilor OMV din Cluj. e o forma de manifest bine organizata. asta intr-adevar poate sa rezolve ceva din moment ce are un orar si a fost anuntata din timp pentru a putea fi mediatijata.
   si stiu ca ideea cu masinile electrice e nerealista, dar cum zicea si Iua, e probabil sa existe si alte solutii poate chiar mai bune, dar problema e ca cei cu bani ne controleaza si ne dau impresia ca suntem liberi
   te mai astept la cate un comentariu din cand in cand ;)

 3. mr.cacadu said:

  foarte bun articol. bravo! :)

 4. poate ca ar fi solutii pana la urma, mult mai eco decat cele de acum si mai ieftine, dar sunt convinsa ca sunt tinute bine ascunse pentru ca ar falimenta mai marii planetei. asa ca singura solutie ramane pana la urma 2012 :)