„Becul” care dureaza 20 de ani va fi pus in vanzare in SUA

Thank you! show some love!
Loading...

Dispozitivul de iluminat a fost premiat la competitia Bright Tomorrow, organizata de Departamentul Energiei din SUA, fiind singurul care a putut indeplini standardele extrem de riguroase cerute de organizatori.

Competitia a avut ca scop identificarea unei alternative a becului incandescent de 60 de wati, inca utilizat pe scara larga în SUA, dar care urmeaza sa fie scos din productie in curand. (Fabricarea becurilor de 100 wati a fost deja sistata in SUA si Europa; in Europa a fost oprita si cea a becurilor de 60 de wati.)

Organizatorii au cerut participantilor sa fabrice un dispozitiv care sa dea aceeasi lumina calda ca si cea a unui bec incandescent, dar sa fie mult mai efcieinte din punct de vedere energetic.

Produsul prezentat de compania olandeza Philips a fost singurul care a corespuns standardelor de performanta impuse, iar premiul a fost acordat abia dupa 18 luni de testari.

Dispozitivul realizat de Philips foloseste capacitatile LED-urilor (diode emitatoare de lumina) in locul filamentelor incandescente; la o durata de functionare de peste 4 ore pe zi, durata sa de viata este de 20 de ani.

Performanta are un pret: un asemenea “bec” costa, in prezent, 60 USD, desi firma Philips a facut, cu anumite magazine, aranjamente financiare care vor permite vinderea dispozitivelor la pretul redus de 20 USD.

Sursa: Descopera.ro

Comments on: "„Becul” care dureaza 20 de ani va fi pus in vanzare in SUA" (1)

  1. era becurilor incandescente a apus de mult. becurile pe LED par a fi viitorul insa aceasta tehnologie mai are un drum lung de parcurs pana ce va ajunge la eficienta pe care au avut-o candva becurile clasice. nu ma refer din punct de vedere energetic ci din punct de vedere a procesului de productie putin costisitor si complexitatii scazute.
    la sub $20 este un pret bunicel, avand in vedere durata de viata. tocmai sunt in cautarea unui bec economic care sa imite “caldura” celui clasic insa momentan ma lovesc de intensitatea luminoasa dezvoltata de becurile LED, care este mult mai redusa decat celelalte. oricum, viitorul suna bine, daca nu chiar lumineaza la fel.