Cafeaua – secretul longevitatii?

Thank you! show some love!
Loading...

Conform unui studiu desfasurat pe o perioada de 13 ani pe un esantion de barbati si femei bautori de cafea, consumul moderat al acestei bauturi a dus, in timp, la ameliorarea unor afectiuni precum cele de inima, respiratorii, sau chiar a diabetului. Cu toate acestea, consumul de cafea s-a dovedit total ineficient impotriva cancerelor.

E important de subliniat, totusi, ca studiul evidentiaza o legatura, dar nu una de cauzalitate directa, intre consumul de cafea si scaderea ratei mortlitatii.

In ciuda studiilor anterioare, conform carora consumul de cafea are efecte nocive pentru sanatate, aceste noi cercetari se adauga unei serii de descoperiri recente, conform carora consumul de cafea nu doar ca nu este periculos, dar aduce chiar unele beneficii clare pentru sanatatea oamenilor, sustine si Jeanine Genkinger, profesor de epidemiologie in cadrul Columbia School of Public Health din New York.

Prof. Genkinger este de parere ca cele mai mari benefiicii apar in urma consumului de cafea neagra simpla, adaugarea de frisca, zahar sau alti aditivi asemanatori fiind daunatoare sanatatii.
Cercetatorii au studiat un esantion de 402.260 voluntari cu varste cuprinse intre 50-71 ani. In perioada de 13 ani a studiului, un numar de 52.515 voluntari au decedat din cauze naturale.

“Noul studiu elimina din calcul efectele negative ale fumatului si bauturilor alcoolice, concentrandu-se strict doar pe efectele consumului de cafea. Una dintre dificultatile studiului este faptul ca, adesea, bautorii de cafea fumeaza si consumă alcool”, este de parere Edward Giovannucci, profesor de nutritie si epidemiologie din cadrul Harvard School of Public Health din Boston.

Cheia este moderatia: conform unui studiu anterior realizat de Clinica Mayo, consumul a mai mult de 4 cesti de cafea pe zi poate provoca dureri de cap si de stomac, stari de neliniste si accelerarea ritmului cardiac, toate acestea fiind atribuite cafeinei.

Cu toate acestea, se pare ca populara bautura contine multi antioxidanri si compusi chimici care pot preveni multe afectiuni.

“Unele substante din cafea sunt printre cei mai puternici antioxidanti naturali din dieta noastră zilnică”, sustine prof. Giovannucci.

Cafeaua este bună si pentru creier: neurologii au descoperit ca bautorii de cafea prezinta riscuri mai mici de a dezvolta afectiuni cerebrale pe masura ce imbatranesc, comparativ cu cei care nu beau cafea. La fel, cercetatorii atribuie mari beneficii polifenolilor din cafea, care ne ajuta sa ne imbunatim capacitatile cognitive.

“Cafeaua, si nu cafeina, este cea care ne aduce beneficii clare pentru starea generala a sanatatii, ducand la reducerea riscului de a avea boli cardiovasculare si diabet”, este de parere si Terry Graham, profesor de nutritie la Universitatea din Guelph, Canada.

Sursa: Descopera.ro

Comments on: "Cafeaua – secretul longevitatii?" (3)

  1. Custom avatar

    la ce fel de cafea se refera aia, la aia din mall cu 10 lei jumate de kil sau la aia cu 10 lei suta de grame? la Tchibo facut sa-l vanda in Auchan sau la ala care se vinde in Viena, in magazinul cu acelasi nume?

  2. chestia cu bautul de cafea si sanatatea este discutabila. cafeaua insa nu cafeina este sanatoasa, ca si orice alt ceai de plante. problema este raspunsul la intrebarea: cati dintre cei care beau cafea o beau neagra si nu adauga acele substante nocive de care se vorbeste (zahar, frisca, alte arome)?

  3. Custom avatar

    se pare ca trebuie sa ma apuc de baut cafea daca vreau sa traiesc mai mult :grin: