Insecte infricosatoare: o viespe uriasa a fost descoperita in Indonezia

Thank you! show some love!
Loading...

Imaginii noastre despre lumea insectelor gigantice de la tropice i s-a adaugat un nou element, odata cu descoperirea, in insula indoneziana Sulawesi, a unei viespi de dimensiuni impresionante, inzestrata nu numai cu ac, ci si cu o pereche de falci mai mari decat picioarele.

Descoperirea a fost facuta de entomologul (biolog specializat in studiul insectelor) Michael Ohl, de la Muzeul de Stiinte Naturale din Berlin, Germania. El a studiat in colectiile muzeului exemplare colectate din insula Sulawesi de catre Lynn Kimsey, de la Universitatea California – Davis, si si-a dat seama ca este vorba despre o specie necunoscuta pana atunci oamenilor de stiinta.

Viespea a primit denumirea stiintifica de Megalara garuda (Garuda este numele unei fiinte mitologice, simbol national al Indoneziei, o creatura jumatate om, jumatate pasare).

Insecta are o infatisare impresionanta, mai ales masculii acestei specii: de culoare neagra, cu un corp ce poate ajunge la peste 7 cm lungime (femele sunt putin mai mici) si cu o pereche de piese bucale uriase, in forma de secera, mai lungi decat picioarele anterioare ale insectei.

Megalara garuda apartine unui grup de viespi pradatoare care isi paralizeaza prazile intepandu-le cu ajutorul acului legat de o glanda cu venin.

Prea putine lucruri se cunosc despre aceasta nou-descoperita specie; entomologii inca nu stiu cu ce specii-prada se hraneste viespea, nici care este comportamentul reproductiv al acestei insecte, nici daca ea reprezinta vreun pericol pentru om.

Oricum, faptul ca poate nu doar sa intepe si sa injecteze venin, ci si sa muste cu ajutorul mandibulelor enorme o face sa para destul de amenintatoare.

Sursa: Descopera.ro

Comments are closed.