De ce sunt tomatele rosii? Din cauza unui meteorit!

Thank you! show some love!
Loading...

Meteoritul care ne-a lovit planeta acum 60-70 de milioane de ani si care a dus la disparitia dinozaurilor ar putea fi responsabil de culoarea rosie a tomatelor. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au decodififact genomul legumei amintite.

Oamenii de stiinta au stabilit ca, odata cu prabusirea meteoritului pe Terra, genomul speciei salbatice de tomate si-a triplat dimensiunile. “Banuim ca prabusirea meteoritului si fenomenul consecutiv de intunecare a cerului au dus la crearea unor conditii de viata dificile pentru supravietuirea plantei. Un stamos al tomatei a reactionat si si-a extins considerabil genomul pentru a-si creste sansele de supravietuire”, a declarat Rene Klein Lankhorst, coordonatorul proiectului realizat la Universitatea Wageningen, Olanda.

Dupa ce conditiile de viata s-au îmbunatatit, stramosul legumei a scapat de bagajul genetic nefolositor. Dar, intre timp, bazele genetice pentru dezvoltarea fructelor au fost puse, iar acestea aveau culoarea rosie.

 Multumita analizei genomului, cercetatorii pot privi acum in urma si pot compara tomata cu alte plante din familia sa. Avantajul cunoasterii celor 35.000 de gene ale rosiei a facut posibila observarea celormai mici diferente. Spre exemplu, Solanum pimpinellifolium, cel mai probabil adusa de spanioli in Europa, difera cu doar 0.6 procente fata de rosia olandeza din culturile moderne.

Sursa: Descopera.ro

Comments are closed.